Conjunctivită: ce să faci
Conjunctivita la copii este foarte, foarte frecventă. Un copil care nu și-a revenit de această boală până la vârsta de 7 ani este extrem de rar. Conjunctivita este o inflamație a membranei mucoase a ochiului care apare la bebeluși aproape la fel de des ca cea mai frecventă secreție nazală.
Cu toate acestea, doar pentru că boala este foarte frecventă, nu înseamnă că nu este nimic de care să vă faceți griji. În cazul conjunctivitei, este imperativ să ajutați copilul și să o faceți corect și cu grijă.
Tipuri de conjunctivită
Există mai multe varietăți ale acestei boli. Conjunctivita apare:
Viral. Apare din cauza unei infecții virale.
bacteriene. Apare din cauza bacteriilor.
Alergic. Apare ca o reacție alergică.
Cel mai adesea, boala se manifestă aproximativ în același mod, indiferent de tipul ei. Pentru a identifica cauza, se recomandă studierea circumstanțelor care au precedat inflamația. De exemplu, dacă un nou aliment complementar a fost introdus unui copil înainte de o boală, aceasta poate indica un tip de boală alergic. Situația este complet diferită dacă colegii de școală ai copilului au gripă, iar el însuși a venit acasă cu un ochi inflamat. În acest caz, natura conjunctivitei este cel mai probabil virală.
O astfel de analiză preliminară poate fi efectuată de orice mamă atentă care monitorizează viața bebelușului ei. Cu toate acestea, analiza nu oferă o garanție absolută a determinării corecte a tipului de boală.
Pentru un diagnostic precis, trebuie să căutați ajutor de la o clinică profesionistă, unde medicii vă pot prescrie testele de diagnosticare necesare.
Ar trebui sa merg la doctor?
Conjunctivita poate reprezenta uneori un pericol semnificativ, așa că medicii recomandă în unele cazuri să solicite imediat ajutor profesional. Trebuie să vă duceți copilul la spital dacă:
copilul are mai puțin de un an;
inflamația nu dispare în două zile;
bebelușul începe să se teamă de lumină;
copilul are dureri severe;
vederea se deteriorează;
pe pleoapă au apărut mici vezicule.
În cele mai multe cazuri, cu conjunctivită, trebuie să contactați pediatrii și terapeuții, dar uneori există cazuri dificile în care trebuie să duceți copilul la un oftalmolog profesionist.
Simptome care indică o inflamație iminentă
Faptul că copilul va avea în curând conjunctivită poate fi indicat de diferite semne:
„ochi acru” după somn;
umflarea pleoapelor;
roșeață a pleoapelor;
iritație severă;
mâncărime în ochi.
Cel mai adesea, copilul înainte de inflamație apare mâncărime, din cauza căreia începe să-și frece în mod activ ochii.
Caracteristicile tratamentului
Deoarece experții disting mai multe tipuri de conjunctivită la copii, tratamentul poate varia, de asemenea, semnificativ, în funcție de tipul de boală. Inflamația virală de obicei nu necesită tratament special, după 5-6 zile organismul reușește să depășească virusul, după care inflamația dispare, iar ochii copilului sunt curățați. Cu toate acestea, există doi viruși care necesită tratament special:
herpes;
adenovirus.
În cazul unei boli bacteriene, copiilor li se prescriu antibiotice sub formă de unguent sau picătură. Această formă elimină posibilitatea de absorbție a medicamentului în organism și efectele lor adverse asupra sănătății copilului.
Alergic este tratat cu medicamente speciale, iar pentru a preveni recidiva, copiii sunt limitati la contactul cu alergenii.